Free PATHH

Workshop Gendereuforie

In deze workshop hebben we gepraat over wat gendereuforie is, en hoe we het ervaren om de verhalen van anderen te horen en van elkaar te leren. Er deden ongeveer 40 deelnemers mee.
De focus ligt bij gesprekken over transgender-zijn vaak op wat er niet leuk is, maar transgender zijn kan ook heel leuk zijn. In deze workshop gaan we op zoek naar de positieve ervaringen van het transgender zijn en wat gendereuforie zou kunnen betekenen voor diverse mensen. Vanuit deze ervaringen en ideeën proberen we samen een nieuw, positief verhaal te vormen van wat het betekent om transgender te zijn.

Gendereuforie

Als er over transgenders gepraat wordt, dan gaat het vaak over hoe moeilijk het is om transgender te zijn, over "geboren zijn in het verkeerde lichaam". Kortom, over genderdysforie. Natuurlijk weten wij ook dat transgender-zijn moeilijke kanten heeft. Toch denken we dat deze ervaringen niet volledig bepalend zijn voor hoe het is om transgender te zijn. De fijne ervaringen, zoals in de spiegel kijken en je échte zelf zien, hebben net zoveel te maken met transgender-zijn. Deze positieve kanten van transgender-zijn noemen we gendereuforie.

Uit de verhalen van de deelnemers kwamen verschillende ervaringen van gendereuforie naar voren:

  • de bevestiging van je identiteit door de buitenwereld; de veranderingen in je leven geven je ruimte om te groeien;
  • het gevoel van zelfbeschikking, als je bezig bent met je eigen transitie en lichaam;
  • het (nieuwe) vertrouwen in jezelf, dat je ook in andere aspecten van je leven kunt gebruiken;
  • een sterker gevoel van vrijheid nu je beter in je vel zit,
  • waardoor je meer gaat doen, nieuwe dingen ontdekt en meer mensen leert kennen die je anders was misgelopen;
  • het gevoel speciaal te zijn;
  • het is een mooie gelegenheid om te spelen met stereotypen en andere ideeën.

Conclusie

Het was fijn om te praten over de leuke ervaringen die iedereen heeft met het transgender-zijn. Het is belangrijk om deze positieve ervaringen te laten zien aan jezelf als transgender én aan de buitenwereld, van artsen tot media

Lees meer over de workshop Gendereuforie en alle andere workshops, lezingen en sprekers op de website van Free PATHH

Leave your comment