Toneelgroep Oostpool

De Lankmoedigen

De Lankmoedigen speelt zich af rond het ziekenhuisbed van de in elkaar geslagen transgender Hansje. Terwijl Hansje vecht voor haar leven, probeert de gemeente wanhopig de ontstane maatschappelijke spanningen het hoofd te bieden. Vertegenwoordigers van de LHBTQ-community, extreemrechtse bezorgde buurtbewoners en rellerige anti-racismedemonstranten grijpen het drama aan om hun stokpaardjes onder de aandacht te brengen. Met de beste bedoelingen probeert iedereen rond Hansjes bed te doen wat hopelijk het beste is, terwijl de regie hen langzaam door de vingers glipt.

Naast een satire over is De Lankmoedigen ook een eerbetoon aan de ploeteraars die in de schaduw werken. Aan alle mensen die zich dagelijks inzetten, om onze samenleving vol botsende belangen en verlangens, min of meer op de rails te houden.

Het nagesprek

Op vrijdag 18 november speelde Theatergroep Oostpool de voorstelling De Lankmoedigen in LUX Nijmegen. Na afsloop van de voorstelling was er een nagesprek georganiseerd. Hierin ging ik samen met Chatalyn Loeve van de Transgendergroep Nijmegen in gesprek ging met gespreksleider Isis Vos, acteur Noël S. Keulen (Hansje) en het publiek over de vele facetten van het transgender-zijn en dus het mens-zijn.

Leave your comment